FAZA II
Śniadanie (do wyboru):
-
kromka pełnozianistego chleba cienko posmarowana masłem, 50 g chudego twarożku z ogórkiem lub owocami (kiwi, truskawki),
-
3 łyżki płatków kukurydzianych i 3 łyżki płatków owsianych, kubek odtłuszczonego jogurtu lub szklanka chudego mleka
Obiad (do wyboru):
-
200 g chudej ryby pieczonej w folii lub 150 g polędwicy wołowej usmażonej na łyżeczce oliwy z oliwek, szklanka gotowanych warzyw sezonowych
-
duży pieczony ziemniak polany sosem serowym (150 g twarożku homogenizowanego wymieszanego z pęczkiem posiekanych rzodkiewek i 2 łyżkami szczypiorku)
Kolacja (do wyboru):
-
sałatka z szynką (1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 50 g chudej szynki, pomidor, papryka, mała cebula) przyprawiona sosem winegret
-
sałatka z tuńczykiem (140 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, pomidor, 2 liście kapusty pekińskiej)
FAZA III:
Śniadanie (do wyboru):
-
4 łyżki płatków owsianych wymieszanych z kubkiem chudego jogurtu, banan
-
kromka pełnoziarnistego chleba posmarowana cienko masłem, jajecznica z 2 jajek usmażona na parze ze szczypiorkiem
Obiad (do wyboru):
-
pierś indyka z rusztu (150 g), sałatka ziemniaczana (ziemniak ugotowany w łupinie, pomidor, papryka, mała cebula, 2 łyżki chudego jogurtu, 2 łyżki siekanego szczypiorku)
-
spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret
Kolacja (do wyboru):
-
Puree z brukselki, 100 g wędzonego łososia, kromka chrupkiego pieczywa
-
omlet z szynką i groszkiem (30 g chudej szynki, 3 łyżki groszku zagrzać na patelni z łyżeczką oliwy, zalać roztrzepanym jajkiem), chudy jogurt
Spaghetti po bolońsku: 150 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżki posiekanych kurzych wątróbek, posiekana cebula, 1 /2 marchewki startej na tarce, 2 posiekane pomidory bez skórki lub 1/2 puszki, pomidorów w zalewie, 2 pieczarki pokrojone w plasterki, posiekany ząbek czosnku, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, szklanka ugotowanego makaronu, łyżeczka tartego parmezanu.
Na oliwie podsmażyć pieczarki, cebulę i czosnek, dodać mięso, wątróbki i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory i marchewkę, dusić pod przykryciem 20 min, dolewając w razie potrzeby odrobinę wody (powinien powstać gęsty sos). Sosem polać makaron, posypać parmezanem.