facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \ diety
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Dieta rozdzielna

Autor: Beata

Twórcą diety jest dr William Howard Hay. Kiedy sam bardzo ciężko zachorował, lekarze nie dawali mu większych szans na przeżycie. Wtedy to postanowił zainteresować się medycyną naturalną i dzięki zmianie sposobu odżywiania pokonał chorobę.

Później dr William Howard Hay sam zaczął leczyć w ten sposób swoich pacjentów. W 1930 roku opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu pokarmów.

Dieta rozdzielna opiera się na podziale produktów na trzy grupy: węglowodanową, białkową i neutralną. Podstawową zasadą jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej z grupą węglowodanową. Natomiast produkty z obu grup można łączyć z grupą neutralną. Dr Hay uważa, że mieszanie tych grup powoduje nadmierne obciążenie układu trawiennego i jest przyczyną wielu chorób.

1.Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.

  • mięso gotowane
  • gotowany drób
  • gotowane kiełbasy i wędliny
  • gotowane, nie wędzone ryby
  • gotowane owoce morza
  • wyroby sojowe
  • jajka
  • mleko
  • ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.
  • gotowane pomidory
  • soki owocowe, wytrawne wina, herbaty owocowe
  • owoce jagodowe (oprócz czarnych jagód)
  • owoce ziarnkowe (oprócz słodkich miękkich jabłek)
  • owoce pestkowe
  • winogrona
  • owoce cytrusowe
  • owoce egzotyczne (oprócz bananów oraz świeżych fig i daktyli)

2.Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...

  • zboża pełnoziarniste
  • kasza gryczana
  • produkty pełnoziarniste
  • ziemniaki
  • banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
  • suszone owoce (oprócz rodzynek)
  • fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
  • mąka ziemniaczana
  • proszek do pieczenia
  • budyń

3. Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki kukurydzę) owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda. tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)

  • zakwaszane produkty mleczne
  • słodka śmietana i śmietanka do kawy
  • sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
  • białe sery
  • surowe lub wędzone wędliny
  • surowe mięso
  • surowe, marynowane lub wędzone ryby
  • warzywa i sałaty
  • grzyby
  • kiełki i zarodki
  • zioła i przyprawy
  • orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
  • czarne jagody
  • rodzynki
  • oliwki
  • żółtko
  • drożdże
  • bulion warzywny
  • wysokoprocentowe czyste alkohole
  • żelatyna

Nie można więc jeść mięsa z ziemniakami ani ryżem, jedynie z warzywami, ani też pieczywa z mięsem. Można natomiast ryż jeść z warzywami, płatki z owocami itp. Możemy łączyć: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami.

Najważniejsze zasady diety to:

  • niełączenie produktów bogatych w białko z produktami bogatymi w skrobię
  • spożywanie jednego rodzaju białka w jednym posiłku
  • niełączenie białek i kwasów w jednym posiłku
  • niełączenie białka i tłuszczu
  • niełączenie cukrów i białek
  • niełączenie skrobi i cukrów
  • niespożywanie deseru po dużym posiłku.

Przed każdym posiłkiem powinno się wypić szklankę soku ze świeżych warzyw lub szklankę wody albo herbaty owocowej. Zalecane jest również picie 1,5-2 litrów płynów dziennie - najlepiej wody niegazowanej.

Przykładowy jadłospis - zestaw I:

śniadanie - grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i miodem

obiad - papryka nadziewana mięsem z marchewką i cebulą

kolacja - sałatka śledziowa ( śledzie, jabłko, cebula, śmietana)

zestaw II:

śniadanie - owsianka z bananami i miodem

obiad - ryż z warzywami

kolacja - pełnoziarniste spaghetti z w sosie z brokułów

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl