facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \ diety
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jesienna dieta

Autor: Ludmiła

Jesienią mamy najwięcej świeżych warzyw i owoców. Natura wie co robić - zima za pasem i teraz właśnie potrzeba nam witamin i minerałów.

O tej porze roku warzywa i owoce są najcenniejsze, zawierają najwięcej wartościowych składników odżywczych. Warto więc zatroszczyć się o to, by do minimum ograniczyć straty witamin i minerałów podczas przygotowywania. Sałatki przyrządzaj tuż przed podaniem, ziemniaki najlepiej gotuj w mundurkach, a marchew, seler i pietruszkę na sałatkę jarzynową gotuj bez obierania. Do jesiennej diety wprowadzamy również dużo ryb morskich (śledzia, makreli, łososia), a także mięso (cielęcinę i drób). Mięso i tłuste ryby chronią przed utratą ciepła i w ten sposób dostarczymy organizmowi większej dawki energii.

Warzywa sposobem na chandrę

Spożywanie dużej ilości warzyw zapobiega jesiennemu przygnębieniu. Dzięki temu, że zawierają witaminę C, beta-karoten oraz kwas foliowy, wzmacniają nasz układ nerwowy.

  • brokuły - witamina C, kwas foliowy, witamina K, żelazo, potas
  • kapusta czerwona - witamina C, kwas foliowy, witamina K
  • brukselka - witamina C, beta=karoten, kwas foliowy
  • kapusta pekińska - kwas foliowy, witamina C, beta-karoten, żelazo, potas,
  • kalafior - witamina C, kwas foliowy, witamina K, żelazo, potas

Warto też jeść kapustę kiszoną, szpinak, sałatę, cukinię, paprykę. Jeśli z jakiś powodów nie możemy jeść warzyw na surowo, to przygotowujmy je na parze.

Owoce na wzmocnienie

Owoce zwłaszcza późną jesienią mają najcenniejsze witaminy, dzięki czemu wzmocnisz organizm przed nadchodzacą zimą. Codzienna dawka owoców np. jabłko, pomarańcza, kiwi, sprawią, że poczujesz się silniejsza.

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl