facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Aromatyczna grillowana papryka

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Papryka czerwona - 1-1.5kg sztuk
Olej słonecznikowy 0.5szkl.
Koperek - pęczek
Czosnek - 1 główka
Ocet jabłkowy - 0.5szkl
Sól, pieprz
0.5szkl wody

Przygotowanie

1. Paprykę upiec na grillu (daje najlepszy smak), można również zrobić to w mocno rozgrzanym piekarniku, lub na palniku kuchenki - piec aż skorka zacznie sie przypalać (co jakiś czas odwracać na inną stronę - aby były równomiernie upieczone). Ważne - nie usuwać ogonków i gniazd nasiennych - łatwiej operować i jeść:-) Gotowe, gorące papryki włożyć do worka papierowego (lub do naczynia z przykrywka) i szczelnie zamknąć. Za ok. 10min. obrać ze skórki, poprzecinać wzdłuż na 4 i ułożyć obok siebie w okrągłym, głębokim talerzu, czubkami do środka.



2. Koperek posiekać, wycisnąć czosnek (na początek możemy wycisnąć mniej ząbków a gdy zrobimy sos dołożyć jeśli jest za mało - to dosyć indywidualna sprawa), dodać olej, 1-2, ocet, doprawić solą i pieprzem.



3. Zalać ułożone papryki sosem i odstawić na 1-2 godziny (można w lodowce lub poza). Bardzo dobry dodatek do grillowanych dań, do pieczonych i smażonych mięs i jako samodzielna przekąska.



Ilość odsłon: 896
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl