Przygotowanie
Do przesianej mąki dodać 2 jajka, drożdże roztarte z mlekiem. Wbić pozostałe jajka, dodać cukier waniliowy i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać stopione, ostudzone masło. Ciasto przełoży c do wysmarowanej tłuszcze formy z kominem, przykryć i odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Piec 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut.
Strop: szklankę wody zagotować ze szklanką cukru i wanilią. Wystudzić i dolać szklankę rumu.
Syropem obficie nasączyć ciasto.
Konfiturę wymieszać z pół szklanki rumu, podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia. Przybrać śmietana i świeżymi owocami (brzoskwinie, truskawki lub inne).