facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Babka Savarin

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

mąka 1,5 szklanek
masło 0,5 kostek
cukier 7 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
drożdże 20 gramów
mleko 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 1 szklanek
rum 1 szklanek
laska wanilii 0,5 sztuk
konfitura morelowa 0,75 szklanek
rum 0,5 szklanek
śmietana bita według uznania
owoce świeże według uznania

Przygotowanie

Do przesianej mąki dodać 2 jajka, drożdże roztarte z mlekiem. Wbić pozostałe jajka, dodać cukier waniliowy i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać stopione, ostudzone masło. Ciasto przełoży c do wysmarowanej tłuszcze formy z kominem, przykryć i odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Piec 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut.
Strop: szklankę wody zagotować ze szklanką cukru i wanilią. Wystudzić i dolać szklankę rumu.
Syropem obficie nasączyć ciasto.
Konfiturę wymieszać z pół szklanki rumu, podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia. Przybrać śmietana i świeżymi owocami (brzoskwinie, truskawki lub inne).

Ilość odsłon: 723
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl