facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Baklava orzechowo-czekoladowa. Kuchnia turecka.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

ciasto

* ciasta filo lub yufka (płaty) 0,5 kg

farsz

* orzechy włoskie zmielone 125 g
* orzechy włoskie posiekane 50 g
* mleko czekoladowe ok.100 ml
* cukier 1,5 lyzki
* semolina 1,5 lyzki
* skorka z cytryny 1 szt
* woda mineralna gazowana 50 ml

do smarowania ciasta

* olej 100 ml

do polania ciasta

* masło 60 g

na syrop

* woda 375 ml
* cukier 0,5 kg

Przygotowanie

1. Zagotować wodę z olejem, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać orzechy, mleko czekoladowe, cukier, semolinę i skórkę z cytryny.

2. Rozsmarować pędzlem na pierwszym arkuszu olej do smarowania. Nałożyć farsz na środek (ok. 2 lyzki na arkusz) pozostawiając ok 5 cm wolnych obwódek. Założyć brzegi do środka i dość luźno zwinąć w rulon a następnie przeciwlegle końce ścisnąć do środka. Ma powstać mały pomarszczony rulonik jak na zdjęciu. 3. Wypełniać rolkami prostokątną blaszkę (ok. 23x33cm) aż do wyczerpania się produktów.

4. Rozpuścić masło i posmarować cala powierzchnie rolek w brytfance.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200*c ok. 20 min.

6. Gdy baklava się piecze przygotować syrop:
zagotować wodę z cukrem. Ważna zasada przy robieniu syropów. Nigdy nie mieszamy a jedynie potrząsamy. Jeśli zaczniemy mieszać syrop skrystalizuje się gdy będzie robił się bardziej gesty

7. Gorącą baklave zalać syropem i przestudzić. Baklava jest najlepsza dzień po przygotowaniu

Ilość odsłon: 1751
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl