Przygotowanie
1. Zagotować wodę z olejem, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać orzechy, mleko czekoladowe, cukier, semolinę i skórkę z cytryny.
2. Rozsmarować pędzlem na pierwszym arkuszu olej do smarowania. Nałożyć farsz na środek (ok. 2 lyzki na arkusz) pozostawiając ok 5 cm wolnych obwódek. Założyć brzegi do środka i dość luźno zwinąć w rulon a następnie przeciwlegle końce ścisnąć do środka. Ma powstać mały pomarszczony rulonik jak na zdjęciu. 3. Wypełniać rolkami prostokątną blaszkę (ok. 23x33cm) aż do wyczerpania się produktów.
4. Rozpuścić masło i posmarować cala powierzchnie rolek w brytfance.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200*c ok. 20 min.
6. Gdy baklava się piecze przygotować syrop:
zagotować wodę z cukrem. Ważna zasada przy robieniu syropów. Nigdy nie mieszamy a jedynie potrząsamy. Jeśli zaczniemy mieszać syrop skrystalizuje się gdy będzie robił się bardziej gesty
7. Gorącą baklave zalać syropem i przestudzić. Baklava jest najlepsza dzień po przygotowaniu