facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Befsztyk z polędwicy wołowej

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* polędwica wołowa 50 dag
* oliwa 1 łyżka
* sól 1 łyżeczka
* pieprz czarny 1 łyżeczka
* chrzan 5 dag
* cytryna 5 dag

Przygotowanie

Polędwicę oczyścić, wykrawając błony, umyć, osuszyć. Pokrajać na 4 porcje (w poprzek włókien), lekko zbić tłuczkiem, uformować okrągłe befsztyki. Każdą porcję oprószyć pieprzem i posmarować po obu stronach oliwą. Usmażyć wkładając na patelnię do smażenia bez tłuszczu. Zrumienić po obu stronach, posolić. Patelnię przykryć i trzymać kilka minut na małym ogniu, żeby befsztyki "doszły". Są amatorzy polędwicy podawanej bezpośrednio po obrumienieniu, wówczas uzyskamy befsztyki tzw. krwiste - czerwone na przekroju. Usmażone befsztyki ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć wiórkami chrzanu. Na każdej porcji położyć 1/2 krążka cytryny lub pomidora. Podawać z frytkami (smażonymi bez tłuszczu) i z warzywami gotowanymi (kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony) lub z zieloną sałatą czy surówką z pomidorów.

Ilość odsłon: 1160
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl