facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Biszkopt z maślanym kremem i czekoladą

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
Maślany krem:
20 dag masła
12,5 dag margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wódki
Do dekoracji:
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę ubijać. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru. Następnie żółtka delikatnie połączyć z pianą z białek. Do masy dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 160 °C., a gdy biszkopt podrośnie piec w temperaturze 200 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z margaryną. Dalej ucierając dodawać żółtka i cukier puder. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części kremu dodać wódkę i wymieszać.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć maślany krem z kakao, na to drugą część biszkoptu, a na górę maślany krem z wódką (trochę jasnego kremu można odłożyć i zrobić z niego rozetki). Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Ilość odsłon: 1377
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl