facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Bułeczki drożdżowe orkiszowe

Przepis dodał: Karolek

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

3/4 szklanki letniego mleka (200 ml)⁣
80 g masła ⁣
3 szklanki mąki orkiszowej tortowej
20 g świeżych drożdży lub 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży⁣
2 średnie wielkości jajka⁣
1/2 łyżeczka soli⁣
4 łyżki cukry⁣

Kruszonka:⁣
25 g schłodzonego masła⁣
4 łyżki mąki ⁣
2 łyżki cukru⁣

dodatkowo: ⁣
1 roztrzepane jajko + 2 łyżki mleka ⁣

Przygotowanie

Przygotuj rozczyn: podgrzej mleko (musi być lekko ciepłe, nie gorące!) i wkrusz droższe oraz dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na ok 10 min, aż rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość. ⁣ Do miski przesiej przez sitko mąke, dodaj pozostały cukier, sól, jajka, wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Wyrób ciasto rękami (ok. 10 min). Ciasto nie powinno się kleić do dłoni, jeśli tak jest dodaj jeszcze trochę mąki. ⁣ Wyrośnięte ciasto oprósz delikatnie mąką i zostaw pod przykryciem na 60 min do wyrośnięcia.⁣ Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiaj dłonią. Podziel ciasto na pół i uformuj dwie rolady. Następnię podziel je na kilka mniejszych kawałków ( wychodzi ok 13 małych bułeczek) i wyrabiaj jeszcze przez chwilę formując kształtne buleczki. ⁣ Bułeczki układaj na formie wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie ok 1cm. Przykryj ściereczkę i pozostaw jeszcze na 15 min do wyrośnięcia. ⁣ Przygotuj kruszonkę (wymieszaj składniki a następnie rozgnieć w dłoniach, powstanie piękna kruszonka).⁣ Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i mlekiem, posyp kruszonką. ⁣ Bułeczki piecz w piekarniku w temp. 180 C przez ok 25 minut, aż będą złociste. ⁣
Ilość odsłon: 218
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl