Przygotowanie
Przygotuj rozczyn: podgrzej mleko (musi być lekko ciepłe, nie gorące!) i wkrusz droższe oraz dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na ok 10 min, aż rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość.
Do miski przesiej przez sitko mąke, dodaj pozostały cukier, sól, jajka, wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Wyrób ciasto rękami (ok. 10 min). Ciasto nie powinno się kleić do dłoni, jeśli tak jest dodaj jeszcze trochę mąki.
Wyrośnięte ciasto oprósz delikatnie mąką i zostaw pod przykryciem na 60 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiaj dłonią. Podziel ciasto na pół i uformuj dwie rolady. Następnię podziel je na kilka mniejszych kawałków ( wychodzi ok 13 małych bułeczek) i wyrabiaj jeszcze przez chwilę formując kształtne buleczki.
Bułeczki układaj na formie wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie ok 1cm. Przykryj ściereczkę i pozostaw jeszcze na 15 min do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę (wymieszaj składniki a następnie rozgnieć w dłoniach, powstanie piękna kruszonka).
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i mlekiem, posyp kruszonką.
Bułeczki piecz w piekarniku w temp. 180 C przez ok 25 minut, aż będą złociste.