facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Cavapcici z bulgurem. Kuchnia turecka.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

# Na cavapcici:
# 1/2 kg mielonej wołowiny
# 1 drobnokrojona cebula
# 2 łyżki drobno krojonej natki pietruszki
# 2 listki siekanej świerzej mięty
# 1/4 łyżeczki cynamonu
# pieprz i sól
# masło do smarowania formy
# Na bulgur:
# 150 - 200 ml kaszki bulgur (kupuję ją w sklepie tureckim można ewentualnie zastąpić couscous)
# łyżeczka masła
# Do surówki:
# pomidor, ogórek, sól, pieprz, cytryna, peperoni z zalewy solnej.

Przygotowanie

Na cavapcici składniki ze sobą zagnieść. Formę piekarnikową wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać na co najmniej 220 stopni lub jak kto woli może posłużyć się grillem. Z masy formować podłużne wałeczki o szerokości ok 3 cm a dł. ok. 8 cm Wałeczki układać na wysmarowanej blasze  i piec około 20 min w międzyczasie przewracając na drugą stronę.W tym czasie ugotować bulgur w dwukrotnej ilości osolonej wody w stosunku do ilości bulguru. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Na końcu jak woda wsiąknie można dodać łyżeczkę masła i wymieszać. W tym czasie na surówkę pokroić pomidor i ogórek, wymieszać z sobą. Cytrynę przekroić na pół i pokroić w plastry. Talerz po bokach przyozdobić surówką z pomidora i ogórka, plastrami cytryny i solonymi peperoni. Na środek nałożyć kaszkę bulgur polewając ją tłuszczem z cavapcici a na to położyć cavapcici. Fajnie się to spożywa zagryzając cytrynką i peperoni

Ilość odsłon: 889
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl