Przygotowanie
1. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie (suche diodac bezposrednio do maki), make przesiac do miski, wlac rozpuszczone drozdze, doadac sol, miod, olej, jajka i wody tyle, zeby powstalo gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce na ok. godzine.
2. Ciasto znowu zagniesc i podzielic na cztery porcje. Z trzech czesci uformowac walki o jednakowej dlugosci i grubosci i zaplesc z nich warkocz. Z pozostalego ciasta zrobic trzy male pasemka, rowniez je zaplesc i ulozyc je na warkoczu. Zawinac koncowki. Odstawic znowu na godzine w cieple miejsce.
3. Piekarnik nagrzac do 190°C, chalke posmarowac roztrzepanym jajkiem,posypac ew. makiem lub sezamem i piec ok. 35-40 minut. Jezeli bedzie za szybko ciemniala, przykryc ja papierem do pieczenia.
Chalka jest gotowa gdy przy uderzaniu o stol bedzie wydawac gluchy odglos.