facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Challah - żydowska chałka

Przepis dodał: Migotka

Ocena

3,75 ( 4 głosów )

Składniki

ok. 225 ml cieplej wody
20 dag drozdzy lub 1 paczka suszonych
75 g miodu

5 lyzek oleju
2 jajka
1/2 lyzeczki soli
600 g maki

do posmarowania chalki:

1 roztrzepane jajko
ew. 2 lyzeczki maku lub sezamu

Przygotowanie

1. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie (suche diodac bezposrednio do maki), make  przesiac do miski, wlac rozpuszczone drozdze, doadac sol, miod, olej, jajka i wody tyle, zeby powstalo gladkie ciasto. Odstawic w cieple miejsce na ok. godzine.

2.  Ciasto znowu zagniesc i podzielic na cztery porcje. Z trzech czesci uformowac walki o jednakowej dlugosci i grubosci i zaplesc z nich warkocz. Z pozostalego ciasta zrobic trzy male pasemka, rowniez je zaplesc i ulozyc je na warkoczu. Zawinac koncowki. Odstawic znowu na godzine w cieple miejsce.

3. Piekarnik nagrzac do 190°C, chalke posmarowac roztrzepanym jajkiem,posypac ew. makiem lub sezamem i piec ok. 35-40 minut. Jezeli bedzie za szybko ciemniala, przykryc ja papierem do pieczenia.

Chalka jest gotowa gdy przy uderzaniu o stol bedzie wydawac gluchy odglos.

Ilość odsłon: 4281
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl