facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

CIasto agrestowe

Przepis dodał: ciasto

Ocena

4,00 ( 2 głosów )

Składniki

ciasto:
1/2 szklanki mleka,
25 dag mąki,
2 łyżki cukru,
skórka otarta z jednej cytryny,
szczypta soli,
2 dag drożdży,
1 jajko,
tłuszcz do wysmarowania formy,

nadzienie:
1 kg zielonego agrestu,
12 dag cukru,
2 sucharki,
15 dag miękkiego masła,
4 jajka,
3 łyżki mąki,
125 ml śmietany kremówki,
1 łyżeczka
cynamonu,
szczypta soli.

Przygotowanie

Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i szczyptą soli. W środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku , przelać w zagłębienie, wymieszać z niedużą ilością mąki, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (30 - 35 min.). Agrest umyć, pozbawić ogonków. Dwie szklanki wody zagotować z trzema łyżkami cukru. Obgotować agrest (ok. 5 min.). Osączyć. Ciasto ponownie zagnieść. Blachę do pieczenia (30X40 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Ciesto rozwałkować na blasze, brzegi zawinąć do góry. Ponownie odstawić w cieple miejsce na 12 min do wyrośnięcia. Sucharki pokruszyć. Ciasto posypać okruchami, na wierzchu ułożyć osączony agrest (w jednej warstwie). Przygotować polewę. Miękkie masło utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru na jednolitą puszystą masę. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijać jajka, na koniec dodać mąkę, śmietanę, cynamon i szczyptę soli. Z polewy zrobić na cieście kleksy. Piec 30 - 35 min. w temperaturze 200 stopni C.

Ilość odsłon: 942
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl