facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Przepis dodał: Qba

Ocena

3,00 ( 1 głosów )

Składniki

# 90 g masła + do formy
# 175 g cukru pudru
# 1 opakowanie cukru waniliowego
# 6 jaj
# 2 łyżki kakao
# 1 łyżka proszku do pieczenia
# 200 g mąki pszennej
#
# 0,5 l opakowania łaciatej śmietanki 30%
# mały słoiczek,około 200 gram,wiśni
# 1 mleczna czekolada 200 gramowa

Przygotowanie

Blachę standardową smarujemy masłem. W misie ubijamy jajka z cukrem pudrem na gładką masę.Przesiewamy mąkę z kakaem. Masło rozpuszczamy np w kuchence mikrofalowej. Dodać do masy jajecznej połowę mąki, całe kakao i połowę roztopionego masła.Zmiksować. Ponownie wsypać drugą część maki i masła.Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Ubić na gładką masę.Masę przelać równomiernie do blachy i piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut /180 stopni. Ostudzone ciasto przecinamy na pół ( w połowie blachy),ostrożnie wyjmujemy.Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę miksujemy tak długo,aż zawartość miski przewrócona do góry dnem nie wylatuje. W trakcie ubijania można dodać trochę cukru pudru by śmietanka była bardziej słodka. Biszkopt kładziemy na talerz.(jedną część).Otwieramy wiśnie,sok który z nich pozostanie wylewamy równomiernie na biszkopcie.Zostawiamy odrobinę soku na drugą część biszkoptu.Następnie kładziemy warstwę masy śmietankowej,posypujemy wiśniami.Przykrywamy warstwą drugą ciasta, zalewamy pozostałym sokiem.Ciasto po smarujemy równomiernie śmietanką, po wierzchu i bokach. Czekoladę trzemy na wiórki, pokrywamy nimi ciasto na wierzchu i bokach. Możemy na samym wierzchu położyć dodatkową ilość śmietanki i jeszcze raz posypać czekoladą,powstanie taka polewa.

Ilość odsłon: 1073
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl