Przygotowanie
Farsz: Cebulę pokrojoną usmażyć na maśle.Grzyby ugotować w osolonej wodzie( ok. 10 min).Po ostudzeniu cebule i grzyby przepuścić przez maszynkę.Farsz dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosolić, dodać pieprzu.
Ciasto: Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników( 1 jajko zostawić na koniec), wyrobić ciasto, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm. Na środek kwadratu dać farsz, kwadrat złożyć po przekątnej. Powstaną trójkąty. W celu lepszego sklejenia brzegów ciasta przed złożeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem. Uformowane trójkąty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować resztą jajka. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 do 200 stopni przez 20 min.