facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ciasto z galaretką i truskawkami

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* dwa całe jaja
* trzy łyżki cukru
* cztery łyżki mąki
* opakowanie cukru waniliowego
* łyżkę margaryny
* czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
* dwie paczki galaretki
* opakowanie słodkiej lub kwaśnej śmietany
* 3-4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
* truskawki

Przygotowanie

Tłuszcz musimy lekko rozpuścić, dodać do tego jajka i cukier. Ubić następnie do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wylać całość do tortownicy, potem upiec spód na złoty kolor. Następnie musimy rozpuścić dwie paczki galaretki, ciepłe ciasto polać kilkoma łyżkami ciepłej galaretki, resztę wystudzić. Większe opakowanie słodkiej lub kwaśnej śmietany trochę ubić, dodać 3-4 łyżki cukru pudru do smaku. Dolać półtora do dwóch łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i podgrzanej.
Śmietanę z żelatyną ubić, a następnie wstawić do lodówki do lekkiego ścięcia. Krzepnącą śmietanę wylać na zimne ciasto i wstawić do lodówki ponownie, by śmietana całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki na ciasto ze śmietaną wyłożyć ładne, duże truskawki czubkami do góry i zalać galaretką. Później znów wstawić do lodówki, by całość porządnie stężała i lekko się schłodziła.
Uwaga! Ciasto cały czas musi być w tortownicy. Boki formy można zdjąć dopiero po wyjęciu całości z lodówki. Gotowe ciasto można udekorować na wierzchu bitą śmietaną.

Ilość odsłon: 1214
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl