facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ciasto z winogronami

Przepis dodał: Qba

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

po 20 dag zielonych i ciemnych winogron
25 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3 dag mielonych orzechów laskowych
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych

Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa

Przygotowanie

Winogrona dokładnie umyć pod bierzącą wodą, dobrze osączyć na sitku, owoce oderwać od gałązek, ewentualnie pokroić na połówki, usunąć z nich pestki.

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, 1 cukier waniliowy, szczyptę soli i 10 dag cukru. Do składników przełożyć kawałki masła, wsypać mielone orzechy laskowe. Całosć wyrabiać kilka minut na gładką jednolitą masę. Śmietanę kremówkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym i pozostałymi jajkami.

Ciasto rozwałkować na placek. Formę o średnicy 28 cm posmarować cienką warstwą tłuszczu, wypełnić przygotowanym ciastem. Spód gęsto ponakłuwać widelcem. Następnie posypać 2 łyżkami orzechów laskowych, obłożyć winogronami i równomiernie polać śmietaną wymieszaną z jajkami i cukrem.

Wstawić formę do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec ciasto 50 minut w temperaturze 175°C. Wyjąć z pieca, odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem ciasto z winogronami posypać pozostałymi płatkami orzechów laskowych oraz cukrem pudrem (cukier przecierać przez sitko o drobnych oczkach).

Na koniec ciasto udekorować listkami malisy cytrynowej.

Ilość odsłon: 979
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl