Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą. W środku kopczyka mąki zrobić spore wgłębienie, do którego wlać mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami. Wyrabiać szybko koniuszkami palców. Gdy mąka wchłonie całe mleko, ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść kilka razy, by uszły pęcherzyki gazu i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek, na środku którego ułożyć masło. Brzegi placka złożyć do wewnątrz, tak jak kopertę, i ponownie rozwałkować.. Otrzymany placek złożyć na troje, rozwałkować jeszcze raz. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie, po czym ciasto odstawić na 15 minut.Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, z którego wykrawać trójkąty o boku ok. 10 cm. Każdy z nich zwijać od podstawy ku wierzchołkowi. Rogaliki układać na oproszonej mąką stolnicy, przykryć i odstawić na 20 minut, do wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i piec przez ok. 15 minut w nagrzanym do temp. 220°C piekarniku.