facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Cukinia faszerowana

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

60 min.

Składniki

Składniki (4 porcje):

• 2 średnie cukinie
• 500 g mięsa mielonego wołowego
• 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
• 1 słoiczek kaparów marki Ponti
• 1 duża szalotka
• garść pomidorów koktajlowych
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 50 g mozzarelli
• sól, pieprz
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)

Przygotowanie

Wykonanie:

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.

2. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.

3. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.

4. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.

5. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.

6. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.

7. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.

8. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.

 

 

 

Ilość odsłon: 467
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl