facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Czekoladowa tarta Toblerone

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

3,50 ( 2 głosów )

Czas przygotowania

60 min.

Składniki

Spód:
• opakowanie ciastek owsianych
• 2- 3 łyżki oleju kokosowego

Masa czekoladowa:
• Czekolada Toblerone Dark 100 g
• 1 serek mascarpone
• 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego
• 3 łyżki masła orzechowego
• 1 łyżka słodkiej śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rozkruszyć ciastka w malakserze, kruszonkę wymieszać w misce z olejem kokosowym, wykleić posmarowane naczynie do tarty. Przycisnąć, tworząc zwarty spód. Podpiec w piekarniku na złoto - ok. 15-20 min w 180 stopniach. Wystudzić.

 

Ciemną czekoladę Toblerone Dark pokroić na drobną kostkę (ok. pół czekolady) albo zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Mascarpone, starte Toblerone, krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe wymieszać w mikserze na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta można dodać łyżkę słodkiej śmietany. Wylać masę na wystudzony spód. Udekorować malinami, miętą i resztą pokruszonej czekolady Toblerone. Dodatkowo można udekorować jadalnymi kwiatami typu bratki bądź nasturcje. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3 godziny.

Ilość odsłon: 237
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl