facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Domowa mielonka

Przepis dodał: Qba

Ocena

1,00 ( 1 głosów )

Składniki

mięso wieprzowe (takie jak na kotlety mielone),
sól,
pieprz,
opcjonalnie majeranek,
czosnek.

Przygotowanie

Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem i ew. majerankiem i/lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nie należy przesadzać z sola, lepiej dać mniej, bo po ugotowaniu mięso będzie bardziej słone od surowego. Nałożyć do 3/4 wysokości wyparzonych słoików (niezbyt dużych, np. takich po majonezie lub dżemie) zamknąć dobrze wytartymi dokładnie nakrętkami. Mięso należy dobrze ubić łyżką w słoiku. W dużym szerokim garnku układamy słoiki z mięsem, wlewamy zimną wodę do ok. połowy wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia (na wolnym ogniu). Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Studzimy w garnku. Na drugi dzień ponownie gotujemy godzinę. Ostudzone słoiki z mielonką wstawiamy do lodówki. Na dole powinna wytworzyć się galaretka, a na górze smakowity smalczyk.

Ilość odsłon: 1751
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl