Przygotowanie
1. Mięso w całym kawałku zalać w misce mlekiem, dodać cebule pokrojona w półkrazki, sol, pieprz, pokruszony liść laurowy, dolać ocet i marynować pod przykryciem w lodowce co najmniej 2 godziny.
2. Następnie wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć, natrzeć sola i pieprzem, natrzeć oliwą i resztą przypraw na druga marynatę, włożyć do torby foliowej i włożyć do zamrożenia na minimum 5 godzin.
3. Marchewkę, kapustę i sałatę pokroić na cienkie piórka. Nie solić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodowce do czasu użycia.
4. Na sos czosnkowy:
rozgnieść czosnek, posiekać natkę, połączyć z majonezem i jogurtem. Przyprawić szczypta soli do smaku.
5. Na sos pomidorowy: z pomidorów zdjąć sparzoną skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, pokroić w kostkę lub użyć z puszki. Bardzo drobno posiekać cebule, połączyć z ketchupem i sambalem przyprawić do smaku sola i pieprzem. Można tez wszystkie skladniki udusić z 1-2 łyżkami masła na patelni na gładką masę. Sos jest wtedy jeszcze bardziej smakowity.
6. Zamrożone mięso okrawać ostrym nożem w cienkie płaty i smazyc partiami na duzej gorącej patelni teflonowej lub jednocześnie na dwóch mniejszych. Można tez mięso rozłożyć na duzej blasze i piec w gorącym piekarniku. W międzyczasie upiec chlebki pita.
7. Upieczone chlebki rozkroić do polowy i jedna cześć posmarować w środku sosem czosnkowym a druga pomidorowym. Włożyć trochę pokrojonych warzyw i dopełnić mięsem. Po każdym kęsie można łyżeczką dokładać sobie jednego lub drugiego sosu.
8. Zamiast napełniać chlebki można podać je inaczej:
chlebki pokroić na paseczki i osmażyć je na 2-3 łyżkach masła na patelni. Podawać na talerzu z sałatką i mięsem. Bardzo popularnym sposobem jest durum doner czyli mięso nie w chlebku pita a zrolowane z sosami i sałatką w dużym placku podobnym do tortilli.