facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Doner Kebab orginalny marynowany w mleku + 2 sosy + mieszanka przypraw

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Doner został wymyślony przez tureckiego kucharza pod koniec 19-go wieku. Był zawsze przygotowywany z baraniny moczonej w mleku i pieczony na obrotowym szpikulcu.Dopiero pod koniec lat 80-tych naszego wieku podbił cala Europe również w wersji z kruczka lub cielęciny.
Składniki

* cielęcina lub jagnięcina z udźca w całości lub płaty kurczaka 80 dag

marynata płynna

* cebula 1 szt
* ocet 2 łyżki
* czarny pieprz 1 plaska łyżeczka
* sól 1 plaska łyżeczka
* liście laurowe 2-3

marynata płynną

* mleko 1 litr

druga marynata

* oliwa 3 łyżki
* czosnek 2-3 ząbki
* ziele angielskie 1 łyżeczka
* cebula starta 1 szt
* czerwona papryka 2 łyżeczki
* pieprz cayenne lub czerwona ostra papryka 1 łyżeczka
* sól do smaku
* pieprz do smaku

na sałatkę

* marchewka duża 0,5-1 szt
* czerwona kapusta ? szt
* sałata lodowa ? szt

na sos czosnkowy

* czosnek 1 ząbek
* natka pietruszki 3 łodyżki
* majonez 3 łyżki
* jogurt bałkański lub grecki 3 łyżki
* sól do smaku
* pieprz do smaku

na sos pomidorowy

* pomidory mięsiste lub z puszki 2 szt
* sambal zwykły lub sambal oelek 1 łyżka
* ketchup dobry 4 łyżki
* cebula ? szt
* sól do smaku
* pieprz do smaku

do napełniania

* chlebki pita 4-6 szt

Przygotowanie

1. Mięso w całym kawałku zalać w misce mlekiem, dodać cebule pokrojona w półkrazki, sol, pieprz, pokruszony liść laurowy, dolać ocet i marynować pod przykryciem w lodowce co najmniej 2 godziny.

2. Następnie wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć, natrzeć sola i pieprzem, natrzeć oliwą i resztą przypraw na druga marynatę, włożyć do torby foliowej i włożyć do zamrożenia na minimum 5 godzin.

3. Marchewkę, kapustę i sałatę pokroić na cienkie piórka. Nie solić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodowce do czasu użycia.

4. Na sos czosnkowy:
rozgnieść czosnek, posiekać natkę, połączyć z majonezem i jogurtem. Przyprawić szczypta soli do smaku.

5. Na sos pomidorowy: z pomidorów zdjąć sparzoną skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, pokroić w kostkę lub użyć z puszki. Bardzo drobno posiekać cebule, połączyć z ketchupem i sambalem przyprawić do smaku sola i pieprzem. Można tez wszystkie skladniki udusić z 1-2 łyżkami masła na patelni na gładką masę. Sos jest wtedy jeszcze bardziej smakowity.

6. Zamrożone mięso okrawać ostrym nożem w cienkie płaty i smazyc partiami na duzej gorącej patelni teflonowej lub jednocześnie na dwóch mniejszych. Można tez mięso rozłożyć na duzej blasze i piec w gorącym piekarniku. W międzyczasie upiec chlebki pita.

7. Upieczone chlebki rozkroić do polowy i jedna cześć posmarować w środku sosem czosnkowym a druga pomidorowym. Włożyć trochę pokrojonych warzyw i dopełnić mięsem. Po każdym kęsie można łyżeczką dokładać sobie jednego lub drugiego sosu.

8. Zamiast napełniać chlebki można podać je inaczej:
chlebki pokroić na paseczki i osmażyć je na 2-3 łyżkach masła na patelni. Podawać na talerzu z sałatką i mięsem. Bardzo popularnym sposobem jest durum doner czyli mięso nie w chlebku pita a zrolowane z sosami i sałatką w dużym placku podobnym do tortilli.

Ilość odsłon: 2232
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl