Przygotowanie
1.Przesiać mąkę i zagnieść z masłem
2.Zagrzać mleko i dodać sól. Poczekać aż mleko trochę ochłodnie i dodać drożdże.
3.Zetrzeć jajko z cukrem i dodać do mleka z drożdżami.
4.Powoli dodawać drożdże do mąki z masłem i zagniatać.
5.Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
6.Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30-45 min.
7.Z ciasta o grubości około 2 cm. wykrawamy koła, a pośrodku nich mniejsze.8.Pozostawiamy jeszcze w ciepłym miejscu na aż troszkę podrosną.
9.Rozgrzać olej.
10.Wrzucać krążki i smażyć na złoto-brązowy kolor.
11.Gotowe i odsączone posypać cukrem pudrem, lub jak ja robię, rozpuścić czekoladę (może być gotowa polewa w dowolnym smaku), maczać połowę pączków i posypywać tym co mamy pod ręką ( wiórki kokosowe, mielone orzechy, płatki migdałowe, kolorowe posypki itp.)