facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Farsz pierogowy z kiszonej kapusty i suszonych grzybów ? wigilijny

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

2 kg kiszonej kapusty,
10 dkg suszonych grzybów,
2-3 duże cebule,
1 szklanka oleju (najlepiej lnianego) ,
1,5 łyżeczki soli,
2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego,
włoszczyzna bez kapusty

Przygotowanie

1. Kapustę ugotować i odlać pozostawiając na sicie przez kilka godzin.

2. Namoczone dzień wcześniej grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły z dodatkiem obranej i niesiekanej włoszczyzny.

3. Grzyby odcedzić pozostawiając wywar na zupę.

4. Kapustę i grzyby zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. (Zwolenników siekania nożem przestrzegamy, że walka przy stole z ciągnącą się w farszu kapustą jest mało apetyczna i rozprasza chwile, które powinny upłynąć na kontemplacji i skupieniu, czy to wydarzeń mistycznych, czy też smakowych).

5. Dodać drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę, której część pozostawić do polania gotowych pierogów.

6. Wszystkie składniki dobrze wymieszać , doprawić solą i pieprzem.

7. Gotowy farsz układać na krążkach ciasta i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.

 

Nic tak nie podnosi smaku tych wyśmienitych pierogów jak kieliszek mocnej pejsachówki, choć inne próby są równie mile widziane.

Ilość odsłon: 583
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl