Przygotowanie
1. Kapustę ugotować i odlać pozostawiając na sicie przez kilka godzin.
2. Namoczone dzień wcześniej grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły z dodatkiem obranej i niesiekanej włoszczyzny.
3. Grzyby odcedzić pozostawiając wywar na zupę.
4. Kapustę i grzyby zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. (Zwolenników siekania nożem przestrzegamy, że walka przy stole z ciągnącą się w farszu kapustą jest mało apetyczna i rozprasza chwile, które powinny upłynąć na kontemplacji i skupieniu, czy to wydarzeń mistycznych, czy też smakowych).
5. Dodać drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę, której część pozostawić do polania gotowych pierogów.
6. Wszystkie składniki dobrze wymieszać , doprawić solą i pieprzem.
7. Gotowy farsz układać na krążkach ciasta i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Nic tak nie podnosi smaku tych wyśmienitych pierogów jak kieliszek mocnej pejsachówki, choć inne próby są równie mile widziane.