facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Farsz pierogowy ze świeżych grzybów

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

2 kg świeżych grzybów leśnych różnych gatunków,
10 dkg świeżej słoniny,
2 łyżki mąki,
2 cebule,
2 łyżeczki pieprzu,
2 łyżeczki soli

Przygotowanie

1. Grzyby dokłanie oczyścić i krótko umyć. Pokroić w plasterki i wrzucić na wrzątek. Gotować na wolnym ogniu około 10 min.

2. Odlać na sito, przepłukać gotowaną wodą i pozostawić do odcieknięcia.

3. Drobno pokroić 5 dkg słoniny, zesmażyć, dodać posiekaną cebulę i przyrumienić. Wreszcie dodać mąkę, zrumienić.

4. Całość wymieszać z grzybami, przyprawić solą i pieprzem.

5. Farsz nakładać na wykrojone z ciasta kółka i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.

6. Pozostałe 5 dkg słoniny zesmażyć do polania gotowych pierogów lub użyć kwaśnej śmietany ok. ćwierci szklanki.

 

W wersji wegetariańskiej cebule należy zeszklić na łyżce masła, dodać także do masy 2 łyżki tartej bułki. Gotowe polewać kwaśną śmietaną.

 

Ilość odsłon: 883
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl