facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Fit sernik czereśniowy na zimno

Przepis dodał: Karolek

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

Składniki:⁣
Spód:⁣
- 100 g herbatników pełnoziarnistych⁣
- 60 g płatków owsianych⁣
- 60 g pasty orzechowej (ja używam od @mz_store.pl)
- 60 g pasty migdałowej (od @mz_store.pl)
- 80g daktyli⁣
- 20 g kakao⁣
- 1 łyżeczka oleju kokosowego⁣

* można użyć samej pasty orzechowej wtedy dodaj 120 g⁣

Masa:⁣
- 250 g twarogu półtłustego⁣
- 4 szt jogurtu skyr waniliowego (1 op. 150g)⁣
- 70 g odżywki białkowej ( u mnie o smaku sernik wiśniowy od @mz_store.pl
- 50 g płatków migdałowych ⁣
- 20 g żelatyny⁣
- czereśnie⁣

Polewa:⁣
Frużelina z czereśni⁣
- 400 g czereśni⁣
- 2 płaskie łyżki cukru⁣
- ½ soku z cytryny⁣
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej⁣

Przygotowanie

1. Spód: Daktyle zalewamy gorącą wodą i dostawiamy na 15 min. Płatki owsiane i herbatniki mielimy, tak samo namoczone daktyle. Następnie wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu przesypujemy do miski i mieszamy (najlepiej ugniatać za pomocą rąk). *Jeżeli spód będzie zbyt kruchy i nie będzie się lepił dodaj 1 łyżkę wody (max) w której moczyły się daktyle. Masę wykładamy na tortownicę i dociskamy. Odstawiamy do lodówki.⁣ ⁣ 2. Masa: Twaróg, jogurty, odżywkę białkową, zmielone orzechy miksujemy lub blendujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (ok. 100ml) i odstawiamy do ostygnięcia(ale nie zastygnięcia). Następnie łączymy z masą serową. Jeżeli masz ochotę dodaj wydrylowane czereśnie i wymieszaj. Przelewamy na przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. ⁣ 3. Frużelina⁣ Wydrylowane czereśnie podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Zagotowujemy. Odlewamy 1/3 szklanki soku z garnka i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Przelewamy z powrotem do garnka i mieszamy. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy gotowy sernik.

Ilość odsłon: 231
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl