facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gnocchi z sosem pomidorowym i mozarellą

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Gnocchi:

1 kg ziemniaków
2 żółtka
200 g mąki plus dodatkowo do posypania blatu
1 litr wody
sól

Sos pomidorowy:

60m ml oliwy
1 mała cebula, pokrojona
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
puszka pomidorów
pęczek świeżej bazylii
2 liście laurowe
8 plastrów sera mozarella
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i tłuczemy je na puree, przyprawiamy solą, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Rolujemy ciasto na dobrze podsypanym blacie(lub stolnicy) na wałek o średnicy ok 1 cm i kroimy na 2 cm części. Każdą cząstkę nakładamy na widelec i dociskamy palcem. Do gotującej się wody, dodajemy gnocchi, ok 40 naraz, gdy wypłyną, gotujemy jeszcze ok 40 sek i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

 

Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, uważając, żeby nie zbrązowiała. Dodajemy czosnek, pomidory, bazylię i liscie laurowe i gotujemy na małym ogniu ok 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gnocchi mieszamy z sosem, rozkładamy na talerze i na każdym kładziemy po 2 plastry mozarelli. Grillujemy, aż do momentu, gdy ser delikatnie zbrązowieje.

Ilość odsłon: 1751
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl