Przygotowanie
1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 15 min.
2. Kapustę wyjąć, odcedzić i ostudzić.
3. Po ostudzeniu rozdzielić liście i z każdego odciąć zgrubiały nerw.
===============================================
Przygotować farsz:
1. Grzyby namoczyć, następnie ugotować w wodzie w której się moczyły z dodatkiem warzyw i 3 kostek bulionowych.
2. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Warzywa i bulion zachować.
3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle.
4. Ryż wymieszać z grzybami i cebulą.
5. Na liściu kapusty rozsmarowywać farsz i zawijać zgrabne gołąbki.
6. Gołąbki ułożyć w rondlu, którego dno wyłożyć wcześniej kilkoma liśćmi kapusty, zalać bulionem w ilości około 1,25 l, resztę bulionu pozostawić do sosu, przykryć pokrywką i wypiekać przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
7. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, następnie rozprowadzić ją bulionem ok. 0,25 l, dodać śmietanę, starte na tarce warzywa pozostałe z gotowania bulionu oraz drobno posiekany koperek; zagotować.
8. Przed końcem pieczenia zalać gołąbki sosem koperkowym i zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.