facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gołąbki cnotliwe

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

(porcja na 8-10 osób)
1 duża główka kapusty,
250 g ryżu,
10 dkg suszonych grzybów,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
2 cebule,
1 łyżka masła,
po ćwierć łyżeczki soli i pieprzu,
1,5 l bulionu warzywnego

ponadto na sos koperkowy:
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
200 ml śmietany,
2 łyżki posiekanego koperku,
sól i nieco świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 15 min.

2. Kapustę wyjąć, odcedzić i ostudzić.

3. Po ostudzeniu rozdzielić liście i z każdego odciąć zgrubiały nerw.

===============================================

Przygotować farsz:

1. Grzyby namoczyć, następnie ugotować w wodzie w której się moczyły z dodatkiem warzyw i 3 kostek bulionowych.

2. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Warzywa i bulion zachować.

3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle.

4. Ryż wymieszać z grzybami i cebulą.

5. Na liściu kapusty rozsmarowywać farsz i zawijać zgrabne gołąbki.

6. Gołąbki ułożyć w rondlu, którego dno wyłożyć wcześniej kilkoma liśćmi kapusty, zalać bulionem w ilości około 1,25 l, resztę bulionu pozostawić do sosu, przykryć pokrywką i wypiekać przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

7. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, następnie rozprowadzić ją bulionem ok. 0,25 l, dodać śmietanę, starte na tarce warzywa pozostałe z gotowania bulionu oraz drobno posiekany koperek; zagotować.

8. Przed końcem pieczenia zalać gołąbki sosem koperkowym i zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.

Ilość odsłon: 947
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl