facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gorące pomarańcze

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? ok 200g mielonego mięsa dobrej jakości (z udźca)

? 2 duże pomarańcze

? 1 ząbek czosnku

? 1 mała ostra papryczka

? kolendra, imbir (1 cm lub spora szczypta proszku)

? sól, pieprz, chili w proszku do smaku

? 50g gorzkiej czekolady

? sos sojowy,1 łyżka oleju (ryżowego, arachidowego lub słonecznikowego)

? kilka listków pora do dekoracji

Przygotowanie

Do miseczki wkładamy mięso, skrapiamy sosem sojowym, dodajemy posiekane drobniutko czosnek i imbir, zeskrobany miąższ ( sam bez pestek) ostrej papryczki, dodajemy utłuczoną w moździerzu kolendrę, pieprz. Mięso mieszamy dokładnie i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Pomarańcze przecinamy na pół, ostrym nożykiem wycinamy miąższ zostawiając otoczkę na 0.5cm od skórki. Miąższ obieramy z błon i siekamy nożem. Na gorącym oleju przesmażamy mięso (rozgniatamy zbrylenia ), pod koniec dodajemy miąższ pomarańczy z sokiem i dusimy przez chwilę aż sok odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy łyżkę posiekanych listków kolendry-mieszamy. Napełniamy pomarańcze mięsem, posypujemy szczyptą proszku chili oraz posiekana gorzką czekoladą. Wkładamy do mikrofalówki lub piekarnika i zapiekamy krótko, aż czekolada delikatnie się rozpłynie. Układamy po dwie na talerzach. Dekorujemy ponacinanymi listkami pora lub innej zieleniny (kolendra , pietruszka itp.)

Ilość odsłon: 1503
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl