facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Greckie żeberka z pieczonymi ziemniakami i pieczoną cebula

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

- 500 g żeberek wieprzowych
- 1 mała cytryna (bądź połowa większej)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu i soli
- 2 łyżeczki oregano

Przygotowanie

Kroimy żeberka na części zawierające jedną kostkę a następnie marynujemy mięso mieszając je z:
- 1 łyżeczką soli
- łyżeczką pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 ząbkami czosnku
- sokiem z cytryny (na pierwszy raz lepiej dać mniej żeby nie zakwasić )
Pozostawiamy mięso na minimum 4 godziny (najlepiej na noc) do zamarynowania. Gotowe mięso umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
Przy okazji pieczenia mięsa przygotowujemy ziemniaki i cebule. Cebulę kroimy w piórka a ziemniaki w ósemki. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy cebulę a na nią ziemniaki. Ziemniaki solimy (można polać np. oliwą).
Żeberka i ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 C przez około godzinę zaglądając od czasu do czasu.

 

Ilość odsłon: 1100
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl