Przygotowanie
Kroimy żeberka na części zawierające jedną kostkę a następnie marynujemy mięso mieszając je z:
- 1 łyżeczką soli
- łyżeczką pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 ząbkami czosnku
- sokiem z cytryny (na pierwszy raz lepiej dać mniej żeby nie zakwasić )
Pozostawiamy mięso na minimum 4 godziny (najlepiej na noc) do zamarynowania. Gotowe mięso umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
Przy okazji pieczenia mięsa przygotowujemy ziemniaki i cebule. Cebulę kroimy w piórka a ziemniaki w ósemki. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy cebulę a na nią ziemniaki. Ziemniaki solimy (można polać np. oliwą).
Żeberka i ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 C przez około godzinę zaglądając od czasu do czasu.