facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gruszki w sosie

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

4 gruszki,
300 g cukru,
sok z 1 cytryny,
8 żółtek,
500 ml białego wina wytrawnego.

Przygotowanie

Gruszki umyć, obrać, pozostawiając ogonek. Wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Gruszki skropić sokiem z cytryny.
Zagotować 500 ml wody ze 100 g cukru. Włożyć gruszki, gotować 12 minut. Gdy będą szkliste, wyjąć i ostudzić.
Przygotować sos: żółtka utrzeć z 200 g cukru. Naczynie z żółtkami wstawić do stojącego na małym ogniu garnka, wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Wlewać powoli wino i ubijać trzepaczką. Gdy powstanie pienista masa, zdjąć z ognia i ubijać, aż masa zgęstnieje i ostygnie.
Do 5 pucharków włożyć gruszki ogonkami do góry i polać sosem

Ilość odsłon: 750
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl