facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grzane piwo

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 1 litr jasnego piwa
* 5-6 goździków
* 1-2cm korzenia imbiru
* kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego
* kopiasta łyżka miodu (lub 2-3 łyżki jeśli mamy płynny)
* kilka kropel soku z cytryny
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Przygotowanie

Piwo wlewamy do garnka i dodajemy wszystkie składniki oprócz soku z cytryny (miód możemy dodać troszkę później kiedy płyn w garnku będzie cieplejszy - łatwiej się wtedy odlepi od łyżki).

Garnek koniecznie przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Przykrycie garnka jest konieczne, o ile nie chcemy mieć grzańca bezalkoholowego. Pamiętajmy, że alkohol wrze w niższej temperaturze niż woda (temperatura wrzenia alkoholu to około 78 stopni celsjusza) a więc bez pokrywki ulotniłby nam się niemal całkowicie.

Gdy nasze grzane piwo osiągnie już odpowiednią temperaturę możemy dodać do niego kilka kropel cytryny, która powinna wzbogacić smak i ewentualnie dosłodzić jeszcze odrobiną miodu jeśli jest zbyt mało słodki albo ktoś lubi słodkości.

Kilka uwag:

Jeśli przygotowujemy większą ilość grzanego piwa, pamiętajmy że cynamon, goździki i imbir mają dość intensywny smak więc dodajmy troszkę mniej niż wynkałoby to z mnożenia. Np. na 2 litru piwa dajmy, nie 12 ale 10 goździków.

Niektórzy grzane piwo wzbogacają żółtkiem. Ja osobiście tego nie lubię, choć wydaje mi się, że na katar i przeziębienie, taki grzaniec z żółtkiem może być bardziej skuteczny, bo jest bardziej pożywny.

Jeśli jesteśmy przeziębieni, nie zapomnijmy o dodaniu imbiru - dodatkowo rozgrzewa i jest zdrowy.

Ilość odsłon: 1655
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl