Przygotowanie
Piwo wlewamy do garnka i dodajemy wszystkie składniki oprócz soku z cytryny (miód możemy dodać troszkę później kiedy płyn w garnku będzie cieplejszy - łatwiej się wtedy odlepi od łyżki).
Garnek koniecznie przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Przykrycie garnka jest konieczne, o ile nie chcemy mieć grzańca bezalkoholowego. Pamiętajmy, że alkohol wrze w niższej temperaturze niż woda (temperatura wrzenia alkoholu to około 78 stopni celsjusza) a więc bez pokrywki ulotniłby nam się niemal całkowicie.
Gdy nasze grzane piwo osiągnie już odpowiednią temperaturę możemy dodać do niego kilka kropel cytryny, która powinna wzbogacić smak i ewentualnie dosłodzić jeszcze odrobiną miodu jeśli jest zbyt mało słodki albo ktoś lubi słodkości.
Kilka uwag:
Jeśli przygotowujemy większą ilość grzanego piwa, pamiętajmy że cynamon, goździki i imbir mają dość intensywny smak więc dodajmy troszkę mniej niż wynkałoby to z mnożenia. Np. na 2 litru piwa dajmy, nie 12 ale 10 goździków.
Niektórzy grzane piwo wzbogacają żółtkiem. Ja osobiście tego nie lubię, choć wydaje mi się, że na katar i przeziębienie, taki grzaniec z żółtkiem może być bardziej skuteczny, bo jest bardziej pożywny.
Jeśli jesteśmy przeziębieni, nie zapomnijmy o dodaniu imbiru - dodatkowo rozgrzewa i jest zdrowy.