facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gulasz wołowo - wieprzowy

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

5,00 ( 2 głosów )

Składniki

0,5 kg wieprzowiny
0,5 kg wołowiny
2 duże cebule
1 średnia pietruszka
3 średnie marchwie
0,5 kg pieczarek
2 łyżki mąki przennej
3 łyżki koncentratu pomidorowego (nie przecieru!)
śmietana 22%
łyżeczka
sosu chili lub tabasco
2 kostki rosołowe wołowe
pieprz, przyprawa do gulaszu, sól, ostra papryka

Przygotowanie

Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i pokroić na małe kawałki (ok 2cm na 2cm ). Obsmażyć na odrobinie gorącego oleju. Przyprawić łyżeczką sosu chili. Całość wrzucić do garnka i zalać taką ilością wody, by mięso było przykryte. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić kostki rosołowe. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok. 1-1,5 godz)

Cebule pokroić w półksiężyce. Marchewki pokroić w talarki. Pietruszkę zetrzeć na tarce (duże oczka). Pieczarki pokroić w paseczki.

Kiedy mięso jest miękkie dodać marchewkę i pietruszkę.
Cebulę zeszklić. Pieczarki obsmażyć. Dodać do mięsa wraz z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Dusić ok 15 minut.

Całość zagęścić mąką, łyżką śmietany, 1/4 szklanki
zimnej wody oraz 3 łyżkami gorącego wywaru z gulaszu. Gotować mieszając do zagęszczenia sosu.

Uwaga - sos powinien wyjść bardzo gęsty

Ilość odsłon: 1722
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl