facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Holenderskie placuszki

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

500 g mąki ze środkiem spulchniającym
cukier puder (do smaku)
2 duże jaja
800 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli
oliwa (do smarowania specjalnej patelni)

Do podania:
syrop klonowy i cukier puder
miód i posypki
banan i lody
sos czekoladowy i lody czekoladowe

Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder (żeby placuszki były słodkie). W drugiej misce wymieszać mleko, jaja i ekstrakt wanilii. Przelać płyn do mąki. Ubijać przez 3-5 minut, aż powstanie puszyste ciasto pozbawione grudek. Przykryć i zostawić na godzinę. Umiesić na średnim ogniu specjalną patelnię i posmarować obficie oliwą. Gdy się rozgrzeje, do każdego z otworów tak nalać ciasto, aby nie dochodziło do krawędzi. Kiedy na cieście pojawią się bąbelki, ostrożnie przerzucać placuszki. Smażyć, aż będą złocistobrązowe i podawać.

Ilość odsłon: 1672
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl