facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jaja z wędzonym łososiem i kawiorem wasabi z alg morskich

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? 4 jajka
? 80 g łososia wędzonego bez ości (najlepiej na wagę, ze stoiska z wędzonymi rybami), ewentualnie łososia paczkowanego
? 4 łyżeczki majonezu + dodatkowo do serwowania
? 2 łyżeczki kawioru wasabi (wasabi caviar) o smaku chrzanu
? 4 gałązki tymianku
? świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie)

Dekoracja: świeży tymianek
Dodatki: grzanki z chleba razowego + masło

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania się wody), odcedzić, zalać zimną wodą, stłuc skorupkę a po kilku minutach obrać.
  • Położyć jajka na deskę do krojenia i wyciąć górną część. Wycięte żółtko włożyć do miseczki a białko wykorzystać do innego dania.
  • Jajka przełożyć na talerz, w wycięcie włożyć po 1 łyżeczce majonezu. Łososia posiekać w drobną kosteczkę (z łososia wędzonego na wagę wcześniej wyciąć skórkę i wierzchnią twardszą część filetu).
  • Posiekanego łososia dodać do miseczki z wyciętym żółtkiem. Wymieszać i powstały farsz włożyć w wycięcia w jajkach. Na wierzch położyć po 1/2 łyżeczki kawioru wasabi z alg morskich i udekorować tymiankiem. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie). Nie solimy, bo łosoś wędzony najczęściej jest dość słony. Podawać z dodatkowym majonezem i kawiorem wasabi oraz z grzankami
Ilość odsłon: 1697
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl