Przygotowanie
Kurczaka umyj dokładnie w zimnej wodzie. Osusz go ręcznikiem papierowym i posyp solą, pieprzem, dwoma łyżkami drobno posiekanej, świeżej bazylii, kolendry, rozmarynu, szałwii, estragonu lub tymianku.
Kurczaka umyj dokładnie w zimnej wodzie. Osusz go ręcznikiem papierowym i posyp solą, pieprzem, dwoma łyżkami drobno posiekanej, świeżej bazylii, kolendry, rozmarynu, szałwii, estragonu lub tymianku.
Piersi z kurczaka będą pyszne jeśli wcześniej je zamarynujesz.
Do zrobienie marynaty na 2 duże piersi potrzebujesz: 4
łyżki oliwy, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej papryki, 0-5 - 1 łyżeczka soli.
Mięso
trzymaj w marynacie przez co najmniej 3 godziny.
Lubisz ostre dania?
Piersi z kurczaka marynuj w soku ze świeżej limonki, czosnkiem, chilli i oregano.
Na 4 piersi z kurczaka potrzebujesz:
- szklanka sosu salsa
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 ząbki czosnku (wyciśniętego)
- 2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
- 1/4 łyżeczki chili
Piersi dobrze rozbij. Marynuj pod przykryciem 1-2 h. Podawaj z sosem salsa.
Cytrynowe piersi z kurczaka
Przepis ten został znaleziony w Internecie
. Pochodzi z wysp Bermudy i jest naprawdę fantastyczny i niesamowicie prosty. Najważniejszy tutaj jest czas marynowania - im dłużej tym kurczak będzie lepszy.
- 0,5 szklanki świeżego soku cytrynowego
- 0,5 szklanki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu
- 150 g piersi z kurczaka
Piersi rozbij tłuczkiem. Wszystkie powyższe składniki
wymieszaj. Piersi marynuj przez co najmniej 40 min. Najlepiej jak będą się marynować przez 24h.