facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jak grillować kurczaka ?

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Kurczak jest zaraz po kiełbasie kolejną, ulubioną potrawą na grilla. Może to być grillowany kurczak w całości, mogą być same piersi, skrzydełka czy pyszne szaszłyki z kurczaka. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na grillowanego kurczaka.



Przygotowanie

Kurczaka umyj dokładnie w zimnej wodzie. Osusz go ręcznikiem papierowym i posyp solą, pieprzem, dwoma łyżkami drobno posiekanej, świeżej bazylii, kolendry, rozmarynu, szałwii, estragonu lub tymianku.



Kurczaka umyj dokładnie w zimnej wodzie. Osusz go ręcznikiem papierowym i posyp solą, pieprzem, dwoma łyżkami drobno posiekanej, świeżej bazylii, kolendry, rozmarynu, szałwii, estragonu lub tymianku.


Piersi z kurczaka będą pyszne jeśli wcześniej je zamarynujesz.

Do zrobienie marynaty na 2 duże piersi potrzebujesz: 4
łyżki oliwy, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej papryki, 0-5 - 1 łyżeczka soli.

Mięso
trzymaj w marynacie przez co najmniej 3 godziny.


Lubisz ostre dania?

Piersi z kurczaka marynuj w soku ze świeżej limonki, czosnkiem, chilli i oregano.

Na 4 piersi z kurczaka potrzebujesz:
- szklanka sosu salsa
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 ząbki czosnku (wyciśniętego)
- 2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
- 1/4 łyżeczki chili

Piersi dobrze rozbij. Marynuj pod przykryciem 1-2 h. Podawaj z sosem salsa.


Cytrynowe piersi z kurczaka

Przepis ten został znaleziony w Internecie
. Pochodzi z wysp Bermudy i jest naprawdę fantastyczny i niesamowicie prosty. Najważniejszy tutaj jest czas marynowania - im dłużej tym kurczak będzie lepszy.

- 0,5 szklanki świeżego soku cytrynowego
- 0,5 szklanki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu
- 150 g piersi z kurczaka

Piersi rozbij tłuczkiem. Wszystkie powyższe składniki
wymieszaj. Piersi marynuj przez co najmniej 40 min. Najlepiej jak będą się marynować przez 24h.

Ilość odsłon: 1176
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl