facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jak zrobić cappucino

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

300 ml mleka,
300 ml wody,
2 łyżeczki mielonej kawy ? im drobniejsza tym lepsza.
Natomiast do dekoracji można przygotować cynamon, drobne kakao i czekoladę
w proszku lub kilka kostek zwykłej mlecznej czekolady startej na tarce.

Przygotowanie


Przystępując do przyrządzenia domowego cappucino w pierwszej kolejności należy zagotować wodę i wrzątkiem zalać w szklance kawę. Wedle uznania można kawę posłodzić. Kiedy kawa będzie się parzyć, na niewielkim ogniu, uważając, aby go nie spalić, należy zagrzać mleko, tak aby było gorące. Następnie nim wystygnie trzeba je zmiksować specjalnym mikserem do ubijania mleka lub odpowiednią końcówką w normalnym mikserze. Piana powinna wytworzyć się z mleka już po kilku minutach
. Tak przygotowane składniki należy przelać do filiżanek w proporcjach 1/3 kawy, 1/3 mleka i 1/3 pianki z mleka.

Cappucino można przed podaniem udekorować z wierzchu wiórkami czekolady, czekoladą w proszku lub szczyptą cynamonu

Ilość odsłon: 1130
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl