facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Japoński udon

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? 1 opakowanie makaronu udon świeżego (300-400 g), lub

? ostatecznie 3/4 opakowania suchego makaronu

? 6 grzybów shiitake suszonych

? bulion dashi w proszku

? 2 jajka

? 3 gałązki dymki (odrzuc większość szczypioru, zostaw białe części)

Przygotowanie


1. Grzyby shiitake zalej letnią wodą (3 szklanki.) na pół godziny, leciutko posól i ugotuj do miękkości (20 min.). Zostaw w wywarze, całość dopraw dashi.



2. Ugotuj 2 jajka na miękko, zahartuj w zimnej wodzie. Makaron ugotuj we wrzątku (świeży gotuje się 2 min, suszony dłużej). Posiekaj w skośne krążki dymkę.



3. Makaron rozdziel na 2 porcje do miseczek, połóż jajko na miękko obrane ze skorupki, posyp dymką, całość zalej gorącą zupą i dodaj po 3 grzyby. Po przepołowieniu łyżką żółtko z jajka rozleje się, dając wspaniały smak tej arcyprostej zupie. Udon jest lekko „gumowaty” i ma bardzo delikatny smak, który uwydatnia się w tej wersji.
Ilość odsłon: 920
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl