facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jogurt domowy

Przepis dodał: kapitanzbikowski

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

2 l mleka pasteryzowanego
2 łyżki mleka w proszku
150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii.

Przygotowanie

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku,150 ml jogurtu. Mieszamy i podgrzewamy do temp.43-44 st.(można to sprawdzić wkładając umyty palec, jeśli nas parzy tzn. że trzeba wyłączyć gaz). Potem owijamy garnek, aby utrzymać ale jeśli mamy stalowy garnek z grubym dnem, to nie potrzeba ,bo on świetnie trzyma ciepło tak długo jak trzeba. Gdy jogurt ostygnie przelewamy do słoiczków, albo zostawiamy w garnku i wstawiamy do lodówki. Można przechowywać 2 tygodnie, słodzić lub solić przed spożyciem, dodawać owoce. Teoretycznie można zostawić 150 g na następny "nastaw", ale ja zawsze kupuje świezy, w końcu i tak jest na tym duża oszczędność.

Ilość odsłon: 1103
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl