facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kaczka - ciasto przekładane

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* jajka 6 sztuk
* cukier 1 szklanka
* mąka pszenna 1 szklanka
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki
* olej 2 łyżki
* jajka 3 sztuki
* cukier 1/2 szklanki
* mąka 1/2 szklanki
* kakao ciemne 2 łyżki
* olej 1 łyżka
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* żółtka 6 sztuk
* mąka ziemniaczana 2 łyżki
* mąka pszenna 2 łyżki
* mleko 2 szklanki
* cukier 5 łyżek
* cukier waniliowy 1 opakowanie
* masło 1 1/2 kostki
* gorzka czekolada 1 tabliczka
* cukier puder 25 dag
* cukier waniliowy 1 opakowanie
* jajka 2 sztuki
* masło 1 kostka
* mleko 1 szklanka
* "Śnieżka" 1 opakowanie
* galaretka cytrynowa 1 opakowanie
* starta czekolada do dekoracji

Przygotowanie

Biszkopt jasny:
6 białek ubić na sztywno z 1 szkl. cukru, dodać 6 żółtek, a na koniec 1 szkl. mąki i 2 łyżecz. proszku do pieczenia oraz 2 łyż.oleju, wymieszać. Wyłożyć do blachy, upiec, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Biszkopt kakaowy:
3 białka ubić z 1/2 szkl. cukru, dodać 3 żółtka, a potem 1/2 szkl. mąki, 2 łyż. kakao, 1 łyżecz. proszku do pieczenia, 1 łyż. oleju, wymieszać. Upiec i ostudzić.

Masa budyniowa:
ugotować 1 1/2 szkl. mleka z 5 łyż. cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać 1/2 szkl. zimnego mleka, 6 żółtek, 2 lyż. mąki pszennej i 2 łyż. mąki ziemniaczanej, wlać do wrzącego mleka i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ostudzić. Utrzeć 1,5 kostki masła, dodać zimny budyń. Miksować do uzyskania puszystego kremu.

Masa czekoladowa:
 czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić. 1 k. masła utrzeć z 2 jajkami, 25 dag cukru pudru i cukrem waniliowym, dodać ostudzoną czekoladę.

Masa cytrynowa:
galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. "Śnieżkę" ubić z 1 szkl. zimnego mleka, dodać tężejącą galaretkę.

Przełożenie ciasta:
1/2 jasnego biszkopta - masa budyniowa - biszkopt kakaowy - masa czekoladowa - 1/2 jasnego biszkopta - masa cytrynowa - tarta czekolada

Ilość odsłon: 1339
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl