facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kaczka z cytrusami i rodzynkami

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* grapefruit różowy 1 szt
* sól 1 szczypta
* pieprz czarny 1 szczypta
* gałka muszkatołowa 1 szczypta
* ananas 5 plastrów
* cytryna 2 szt
* oliwa 6 łyżek
* koniak 2 łyżki
* rodzynki 10 dag
* piersi z kaczki 1 kg

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką startą z grapefruita lub pomarańczy.
Posmarować oliwą, posypać odrobiną gałki muszkatołowej wymieszanej z solą i pieprzem, przykryć i odstawić na 4-5 godz. w chłodne miejsce. Zamarynowane piersi umieścić w rękawach foliowych, do każdego wlać odrobinę wody i zamknąć.
Ułożyć pakieciki w dużej żaroodpornej formie wstawić do gorącego piekarnika (200st.C) i upiec. Rodzynki umyć, osuszyć, polać koniakiem, przykryć i odstawić. Upieczone i wystudzone piersi kaczki pokroić na cienkie plastry. Pomarańcze lub grapefruit obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na półmisku układać plastry mięsa, przekładając je krążkami owoców. Polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, posypać rodzynkami.

Ilość odsłon: 770
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl