Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką startą z grapefruita lub pomarańczy.
Posmarować oliwą, posypać odrobiną gałki muszkatołowej wymieszanej z solą i pieprzem, przykryć i odstawić na 4-5 godz. w chłodne miejsce. Zamarynowane piersi umieścić w rękawach foliowych, do każdego wlać odrobinę wody i zamknąć.
Ułożyć pakieciki w dużej żaroodpornej formie wstawić do gorącego piekarnika (200st.C) i upiec. Rodzynki umyć, osuszyć, polać koniakiem, przykryć i odstawić. Upieczone i wystudzone piersi kaczki pokroić na cienkie plastry. Pomarańcze lub grapefruit obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na półmisku układać plastry mięsa, przekładając je krążkami owoców. Polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, posypać rodzynkami.