facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kaszubski mazurek

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka cukru
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag rodzynek
skórka otarta z cytryny.

Do dekoracji:
6 dag migdałów ,
1 żółtko .

Przygotowanie

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami.
Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.

Ilość odsłon: 947
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl