facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kawa po turecku

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

na każdą filiżankę po czubatej łyżeczce drobno mielonej kawy
cukier do smaku - proponuję po łyżeczce na filiżankę

Przygotowanie

Do przygotowania oryginalnej kawy po turecku jest niezbędny mały tygielek, niemniej jednak równie smakowita i aromatyczna jest przygotowana w małym rondelku.

Wodę wlewam do tygielka (lub rondelka), zagotowuję, wsypuję na wrzącą kawę wymieszaną z cukrem, nie mieszając doprowadzam do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć i szybko podnosić się do góry, zdejmuję z ognia i czekam aż opadnie. Zagotowuję po raz drugi, czynność powtarzam jeszcze raz.
Turcy po raz pierwszy filiżankę napełniają do połowy, dopiero druga porcja to cała filiżanka.

Ilość odsłon: 785
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl