facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kołduny

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto:
35 dag mąki,
1 jajko,
150 ml wody,
sól.

Nadzienie:
25 dag baraniny z udźca,
10 dag polędwicy wołowej,
10 dag łoju wołowego,
5 dag cebuli,
2 dag tłuszczu do gotowania,
4 dag masła do polania,
sól,
pieprz,
czosnek,
majeranek do smaku.

Przygotowanie

Mięso umyć, drobno posiekać tasakiem razem z łojem  i cebulą, dodać kilka łyżek zimnej wody, doprawić i starannie wyrobić na gładką masę. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką. Następnie podzielić na części, rozwałkować, wykrawać kieliszkiem  krążki, na które nakładać nadzienie wielkości orzecha laskowego.Nakryć krążkami ciasta, zlepić brzegi. Gotować 6-8 minut we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu.Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane masłem.

Ilość odsłon: 906
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl