facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kompot Jabłkowy

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

? 3 i 1/2 kg twardych jabłek
? 1 litr wody
? 25 dag cukru
? 2 cytryny
? 3/4 litra białego wina
? 3/4 litra wody
? cynamon

Przygotowanie

Jabłka obrać i przekroić na pół, usunąć gniazda ( powinno zostać około 3 kg). Przełożyć do słoików, układając ciasno. Przygotować zalewkę: zagotować razem wino, wodę, cukier i sok z cytryn, dodać cynamonu.
Zagotowaną zalewką zalać jabłka. Słoiki zamknąć klamrami i wstawić do garnka z temperaturą wody taką samą jaką ma zalewka. Podgrzać do około 80 stopni C i pasteryzować 17- 20 minut. Słoiki przełożyć do innego garnka z temperaturą wody około 65 stopni C i schładzać je powoli dolewając zimnej wody. Klamry zdjąć dopiero następnego dnia.

Ilość odsłon: 1008
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl