facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Konfitury z winogron

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 1 kg lub ciemne bez pestek winogrona białe
* 1 kg cukier
* 1 łyżeczka kwas cytrynowy
* 1 szklanka lub stołowa woda źródlana
* 1 szt. mały kawałek (nie dodajemy cukru waniliowego) wanilia

Przygotowanie

  1. Wydrylowane owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 godz., aż puszczą tyle soku, że będą nim zakryte.
  2. Dodajemy szklankę wody, stawiamy naczynie na średnim ogniu i smażymy przez 30 min, następnie zwiększamy ogień i smażymy nadal.
  3. W czasie smażenia zbieramy szumowiny.Gdy owoce się zeszklą, a syrop zgęstnieje, dodajemy kwasek cytrynowy i wanilię i jeszcze raz smażymy przez 5 min na małym ogniu.
  4. Odstawiamy, przykryte ściereczką, do następnego dnia.Zimne, nakładamy do słoików, zalewamy łyżeczką spirytusu, szczelnie zamykamy.
Ilość odsłon: 1216
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl