Przygotowanie
Składniki farszu na sajgonki najlepiej pokroić na cienkie paseczki, zbliżone długością do finalnej sajgonki. Farsz smażony będzie na szybkim ogniu (stir-fry), paseczki warzyw i kurczaka staną się dzięki temu chrupiące. Kurczaka na 20 minut przed smażeniem należy zamarynować w sosie sojowym. Smażenie rozpoczynamy od bardzo krótkiego podsmażenia czosnku (dosłownie kilka sekund żeby przenieść aromat). Do rozgrzanego oleju można dodać kilka kropel olejów aromatycznych (arachidowy, sezamowy). Dodajemy kurczaka i smażymy ciągle mieszając. Kolejnym składnikiem jest marchew, którą również należy smażyć szybko i ciągle mieszając. Następne składniki to cebula i papryka. Całość dokładnie ze sobą łączymy i pozwalamy przeniknąć się smakom. Jak marchew i cebula zmiękną, dodajemy kiełki fasoli i całość dokładnie mieszamy aby nic nie przykleiło się do woka. Usmażony farsz przekładamy do półmiska i po ostygnięciu można nakładać go na uprzednio zmoczony papier ryżowy. Farsz układamy blisko jednego z brzegów papieru, zawijamy jeden bok, spód, i drugi bok. Potem wystarczy CIASNO zwinąć. Ciasne zwinięcie sajgonki jest kluczowym elementem całego przepisu. Zbyt luźne zwinięcie bądź pozostawienie w środku powietrza spowoduje, że sajgonka rozpadnie się podczas smażenia.
Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.