facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kuchnia Orientalna.Sajgonki (Spring rolls)

Przepis dodał: Migotka

Ocena

5,00 ( 2 głosów )

Składniki

Papier ryżowy
Kurczak
Marchew
Czerwona papryka
Cebula
Czosnek
Kiełki fasoli
Sos sojowy
sól
cukier

Przygotowanie

Składniki farszu na sajgonki najlepiej pokroić na cienkie paseczki, zbliżone długością do finalnej sajgonki. Farsz smażony będzie na szybkim ogniu (stir-fry), paseczki warzyw i kurczaka staną się dzięki temu chrupiące. Kurczaka na 20 minut przed smażeniem należy zamarynować w sosie sojowym. Smażenie rozpoczynamy od bardzo krótkiego podsmażenia czosnku (dosłownie kilka sekund żeby przenieść aromat). Do rozgrzanego oleju można dodać kilka kropel olejów aromatycznych (arachidowy, sezamowy). Dodajemy kurczaka i smażymy ciągle mieszając. Kolejnym składnikiem jest marchew, którą również należy smażyć szybko i ciągle mieszając. Następne składniki to cebula i papryka. Całość dokładnie ze sobą łączymy i pozwalamy przeniknąć się smakom. Jak marchew i cebula zmiękną, dodajemy kiełki fasoli i całość dokładnie mieszamy aby nic nie przykleiło się do woka. Usmażony farsz przekładamy do półmiska i po ostygnięciu można nakładać go na uprzednio zmoczony papier ryżowy. Farsz układamy blisko jednego z brzegów papieru, zawijamy jeden bok, spód, i drugi bok. Potem wystarczy CIASNO zwinąć. Ciasne zwinięcie sajgonki jest kluczowym elementem całego przepisu. Zbyt luźne zwinięcie bądź pozostawienie w środku powietrza spowoduje, że sajgonka rozpadnie się podczas smażenia.
Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Ilość odsłon: 1197
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl