facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kulajda

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

na 4 l garnek zupy: kilo świeżych lub 10 dkg suszonych grzybów, 4 średniej wielkości ziemniaki, 2 średnie cebule, pół szklanki mąki, przyprawy do smaku ( sól, kminek, ziele angielskie, listek bobkowy, pieprz ziarnisty, 3 łyżki śmietany, jajka gotowane ( przynajmniej po jednym na talerz).

Przygotowanie

Kulajdę przygotowuje się tradycyjnie z podgrzybków brunatnych ale można użyć także innych grzybów świeżych albo suszonych. Suszone grzyby należy oczywiście wcześniej namoczyć w wodzie.

W naczyniu ( garnku) podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę. Kiedy cebula się zeszkli zalewamy wodą, dodajemy grzyby, sól do smaku, szczyptę kminku a także przyprawy korzenne w płóciennym woreczku ( pieprz ziarnisty, listek bobkowy, ziele angielskie), pokrojone na plasterki lub słupki obrane wcześniej ziemniaki i kostkę rosołową. Po zakończeniu gotowania woreczek z przyprawami należy wyjąć. Zanim ziemniaki całkowicie zmiękną potrawę zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnym mleku, gotujemy jeszcze 10 minut a na końcu dodajemy kwaśnej śmietany. Kulajdę podaje się najczęściej z jajkami, które mogą być ugotowane na twardo lub wbite bezpośrednio do zupy. Przed podaniem należy zupę doprawić niewielką ilością octu a na talerz położyć szczyptę posiekanego koperku. Można też dodać nieco bitej śmietany.

 

Ilość odsłon: 727
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl