facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kurczak gotowany na czerwono

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

kurczak 2 kilogramów
woda 1.5 szklanek
kostka rosołowa 1 kostek
imbir 2 łyżek deserowych
sól 0.25 łyżek deserowych
cukier 1.5 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sos sojowy 6 łyżek stołowych
anyż gwiazdkowaty 2 sztuk

Przygotowanie

Wodę w dużym garnku doprowadzić do wrzenia. Włożyć oczyszczonego kurczaka, gotować na małym ogniu 8 min. Odcedzić, osączyć, włożyć do małej brytfanny. Wlać wodę, dodać rozkruszoną kostkę rosołową, imbir, sól, cukier, pieprz, sos sojowy i anyż, zagotować na kuchence. Przykryć brytfannę z kurczakiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 30 min. Obrócić ptaka, zmniejszyć temperaturę do 180¦C, piec 25 min, obrócić i piec dalsze 25 min. Kurczaka polewać sosem po każdym obróceniu. Wyjąć, podzielić na małe kawałki, polać sosem. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem i potrawą z warzyw

Ilość odsłon: 825
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl