Przygotowanie
Ciasto:
Z mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek, wsypać sól i cukier, wlać oliwę.Stopniowo wlewać szklankę wody (letnia powoduje łatwiejsze wyrabianie ciasta).
Wyrabiać ciasto rękami, aż do utrzymania gładkiej konsystencji, uformować w kulę i zostawić na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować .
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę, czosnek drobno posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę(1/3 pęczka).Pomidory obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę umyć i również drobno pokroić.Wszystkie składniki wymieszać z mięsem mielonym, posolić i popieprzyć do smaku, dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek wody.
Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
Piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut.
Na gotowe lahmacun wyciskamy sok z cytryny i kładziemy pietruszke -listki lub ceł gałązki, następnie zwijamy w rulon.