facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Lahmacun

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* Ciasto:
* 200 g mąki
* łyżka oliwy z oliwek
* pół łyżeczki cukru
* łyżeczka soli
* Nadzienie:
* 200 g mięsa mielonego
* 1 duża cebula
* 1 lub 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* 1 łyżka suszonej papryki (lub chilli)
* 1 pomidor
* 1papryka zwykła lub chili
* 1 wiązka zielonej pietruszki
* sól
* pieprz

Przygotowanie

Ciasto:
 Z  mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek, wsypać sól i cukier, wlać oliwę.Stopniowo wlewać szklankę wody (letnia powoduje łatwiejsze wyrabianie ciasta).
 Wyrabiać ciasto rękami, aż do utrzymania gładkiej konsystencji, uformować w kulę i zostawić na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
 Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować .
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę, czosnek drobno posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę(1/3 pęczka).Pomidory obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę umyć i również drobno pokroić.Wszystkie składniki wymieszać  z mięsem mielonym, posolić i popieprzyć do smaku, dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek wody.

Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
Piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut.

Na gotowe  lahmacun wyciskamy sok z cytryny i kładziemy pietruszke -listki lub ceł gałązki, następnie zwijamy w rulon.

Ilość odsłon: 1908
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl