facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Langusta

Przepis dodał: Qba

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

# mrożona (uprzednio oczyszczona i ugotowana) langusta
# masło czosnkowe
# słodka śmietanka
# natka pietruszki
# ziele estragonu
# szafran
# seler
# marchewka
# surowy ogórek
# cykoria
# papryka
# kalafior
# sól

Przygotowanie

Po częściowym rozmrożeniu langusty trzeba wyprostować jej szyjkę, natrzeć masłem czosnkowym i ułożyć grzbietem do dołu w głębokiej blasze.
Oprószyć solą, natką pietruszki, estragonem i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec 20 minut, często skrapiając wodą.
Po upieczeniu przekroić wzdłuż szyjkę i delikatnie wyjąć z niej mięso, nie naruszając skorupy.
Ułożyć langustę w całości na podgrzanym półmisku, a obok - pokrojone w plastry mięso.
Sos z pieczenia doprawić na gorąco śmietanką (nie dopuszczając do wrzenia), ewentualnie dodać pół łyżeczki szafranu i gorący podawać w sosjerce.
Z dodatkiem sosu je się, wcześniej przygotowane surowe warzywa.
Do potrawy podaje się także ugotowany na sypko ryż lub francuskie pieczywo.

Ilość odsłon: 6278
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl